Forsiden

151413121110090807060504030201AltertavlenBispekåpen i NidarosBispekåpen i NidarosEllingsøy kirkeEllingsøy kirkeEllingsøy kirkeInnset kirkeInnset kirkeKonnerud kirkeKonnerud kirkeJohanneskapellet i NidarosdomenJohanneskapellet i NidarosdomenJohanneskapellet i NidarosdomenTemporær utsmykking av NidarosdomenI begynnelsenI begynnelsen - I domenSyndefalletSyndefallet - I domenNoas arkBabels tårnGullkalven (triptyk)Gullkalven (triptyk) - I domenBebudelsenBebudelsen - I domenFlukten til Egypt og Jesu fødselFlukten til Egypt og Jesu fødsel - I domenAgnus DeiNattverden (triptyk)KorsfestelsenOppstandelsenOppstandelsen - I domenVest Agder Elektrisitetsverk, KristiansandMedisinsk Teknisk Forskningssenter i TrondheimSvartlamoenSvartlamoenRikshospitalet i OsloRikshospitalet i OsloRikshospitalet i OsloRikshospitalet i OsloMinnesmerke over Bjarne NessIla skole, TrondheimIla skole, TrondheimIla skole, TrondheimIla skole, TrondheimSkatteetaten i Sør-TrøndelagSkatteetaten i Sør-TrøndelagSkatteetaten i Sør-Trøndelag Skatteetaten i Sør-Trøndelag
Alterskap i Johanneskapellet i Nidarosdomen

Johanneskapellet i søndre tverrskip ble innviet i 1161. Kapellet er utført i en enkel romansk stil. Bak det frittstående alterbordet gaper to dype hull i veggen, i middelalderen var her skap til oppbevaring av blant annet alterutstyr. I løpet av sommeren vil det settes inn to nye dørblader i disse åpningene, som Håkon Gullvåg vil utsmykke med motiver fra Døperen Johannes’ historie. Skapdørene var fremdeles på skissestadiet da denne teksten gikk i trykken, så bare noen ord om dem.


Etter forslag fra direktøren for Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Øivind Lunde, vil det gjemme seg de reneste forundringsbokser bak disse to skapdørene. Bak de bemalte dørene vil vi finne nye dører som gjør at man kan bla seg innover til nye motiver. Til hverdags vil dørene være lukket, og ha en diskré fargeholdning som nærmest går i ett med murveggen. På søndager åpnes ytterdøren, og inviterer oss inn til malerier som er noe kraftigere i fargene. Skapets fire vegger skråner innover som på en trakt, og disse flatene er malt som del av hovedmotivet. Bunnen av dette ”søndagsskapet” er en ny dør som kan åpnes, og da bare på helligdager. Bak denne innerste døren gjemmer det seg praktfulle bilder i klare, vakre farger. Vi ser at sideveggene som var del av søndagsmotivene også inngår i de innerste bildene, slik er det også med troen, man avdekker lag etter lag, og ting er ikke slik de først ser ut til å være.
kunsten.jpg